Ayvalıkta Gezilecek Tarihi Yerler, Ayvalık'ta Nereye Gidelim, Nereyi Gezelim?

cunda adası gezilecek yerler ayvalıkta ne yapılır çanakkalede gezilecek yerler ayvalıkta yemek yenecek yerler ayvalık'ta tekne turu fiyatları ayvalık'ta gezilecek görülecek yerler ayvalık yakınlarında gezilecek yerler ayvalık civarında gezilecek yerler

Ayvalık'ta Gezilecek Yerler
Cunda Adası: Alibey Adası ya da Cunda, idari bakımdan Ayvalık’a bağlı. Ayvalık koyundaki Ayvalık Adaları olarak adlandırılan irili ufaklı 23 adanın içerisinde yerleşime açık tek ada Alibey Adası. Türkiye'nin Ege Denizi'nde bulunan 4. büyük adası olma özelliğini taşımakta. (1.Gökçeada, 2.Bozcaada, 3.Uzunada) Konumu gereği Batı Anadolu'da deniz yollarının kesişme noktasında bulunan bir ada.
Şeytan Sofrası: Çamlık Orman Kampı’nın yukarısında. Eski bir lav birikintisi olan tepe yuvarlak bir sofraya benziyor. Demir kafes içinde şeytana ait olduğu söylenen kocaman bir ayak izi bulunmakta. Çam ormanlarıyla kaplı Ayvalık adalarına hakim yüksek bir tepe olan Şeytan Sofrası’ndan özellikle güneşin batışı izlenmeye değer. Tepede 1 adet lokanta bulunmakta.

Eski Ayvalık Evleri:
Kapıları, alınlıkları, kapı tokmakları, pencereleri, tahta ve taş işçiliği ile görülmeye değer Ayvalık evleri görenleri geçmişe yolculuğa götürür.
Kozak Yaylası:  Kozak Yaylası Bergama ile Ayvalık'ın arasında binlerce hektar üzerine yayılmış bir yayla. Yaylanın Balıkesir ve İzmir illerinde toprakları var. İster Bergama'dan ister Ayvalık'tan gidebilirsiniz. Bergama'dan minibüsler kalkıyor. Kozak yaylası Bergamaya 20 km uzaklıkta. 5 milyona yakın fıstık çamı ile kaplı bulunan yayla Ege’nin en güzel piknik, kamp ve gezi yerlerinden biri. 500 ile 1000 m arasında değişen bölgede buz gibi yayla sularına ve güzel çam havasına doyamazsınız. Bergama Krallığı'ndan beri fıstık çamına sahip bir bölge. Köylüler 5 milyon civarında ağaç olduğunu söylüyor. Şu anda yılda 800 tondan fazla fıstık elde ediliyor. Bergama’dan Kozak Yaylası’na çıkarken birçok yerde yol kanarı pınarlarına rastlayacak ve durmadan geçemeyeceksiniz.
Kozak’ta ne yapılır?
* Kozak, Bergama-Ayvalık arasında. Zaten bütün yol 67 km. Her metresi çok güzel. Her köye uğramak keyifli olabilir.
* Nebiler Köyü’ndeki şelale görülmeli. Küçük bir kaplıcası da var. Ayrıca mağarayı da kaçırmayın.
* Ayvatlar'da henüz kazı çalışmaları başlamamış bir antik kent var.
* Bölgede ilk yerleşim Atçılar'da başlamış. Gezerken aklınızda bulunsun.
* Göbeller'de kamp alanları ve yürüyüş parkurları var. Kuş gözlemciliği yapmaya da elverişli.
* Demircidere'de Türkmen geleneklerini gözlemlemek için biraz vakit ayırın.
* Aşağıbey'deki tarihi Roma hamamını mutlaka görün. Hele manzaralı bir köşesi var ki...
Kozak’ta ne yenir?
Yöresel peynirler, çamfıstığı ve üzüm! Demircidere'de çok güzel keşkek yapıyorlar. Bir de "gelin alma"da yapılan "sura" var. Kemiksiz kuzu kaburga, Kozak fıstığı, kuşüzümü ve dağlardan toplanan otlar hep birlikte fırınlanıyor.
Delikli Taş ve Kartal Yuvası: Çamlık Koyu’nda iskeleye gelindiğinde uç kısma kadar yürüyüp, Tımarhane Adası’yla bulunduğumuz yer arasındaki boğaza bakıldığında, ayağınızın altından başlayan, denizin içine ilerleyen kayalıklara eskiler ‘’Kartal Yuvası’’, az ötesinde ve denizden fışkırmış gibi duran delikli, katran rengi kayaya ‘’Delikli Taş’’diyorlar. Bu kayalar gerek profesyonel, gerekse amatör fotoğrafçıların büyük ilgisini çekiyor.
Çamlık: Şehrin hemen kenarında şehre hakim bir tepe. Çamlarla kaplı tepede kır gazinoları bulunuyor.
İlk Kurşun Tepesi: Önceki kuşağın “İlyas Peygamber” dediği tepe. Kentin hakim noktası. Cumhuriyet Dönemi’nde, düşmana atılan “İlk Asker Kurşunu Anısına” “İlk Kurşun Tepesi” adı verilmiş. İlk Kurşun Tepesi de mutlaka çıkılması gereken bir yer.
Çıplak Tepe: Eskilerin Kalın Dağ dedikleri kraterin tepesi. Çamlık’taki Tenis Kulübü’nün arkasına düşüyor. Zirvesinden koyları ve adaları değişik bir açıdan görme olanağı bulabilirsiniz.
Pordoselene Kulesi: Pordoselene Uygarlığı’nın yeri olarak gösterilen Maden Adası’nın tepesindeki kule.

0 Comments

Yorum Gönder