Yeni Doğan Bebeklerde Saç Cildi Dökülmesi Konak Nedir Ne Yapmalı Tedavisi
İlk kez karşılaşan ebeveynler bu durum karşısında oldukça kötümser bir panikle yaklaşıyor olsa da bu sıkıntı karşısında üzülmelere bir çok kez karşılaşmaktayız.
Bebeklerde sıkça görülen sarımsı renkteki saç derisi pullanmalarına konak denir. Özellikle bebek doğduktan sonraki ilk aylarda oluşan konak, kabuk şeklindedir ve bazı bebeklerin başında kızarıklığa sebep olan bir tabaka haline dönüşebilmektedir. Bu sorun bebeğin genel sağlık durumunu olumsuz etkilemez. Evde uygulanabilecek basit teknikler ile tedavi edilebilir bir sorundur. Konak probleminin temel oluşum nedeni; ciltte üretilen yağın (sebum) birikmesi ile oluşur.
Bebeklerde konak neden olur sorusu her anne babanın merak ettiği ve çözüm aradığı basit sorunlardan biridir. Bebekler doğumlarından sonraki ilk aylarda hızla büyür. Bu süreçte deri altındaki yağ bezleri aşırı çalıştıkları için fazla miktarda yağ üretir ve oluşan yağ tabakası ölü deri olarak cilde yapışır. Bu durum konak adı verilen saç diplerinde pullanma sorununa neden olur. Konak oluşumunun diğer bir nedeni ise annenin hamilelik dönemi boyunca beslenme tarzıdır. Ayrıca genetik yatkınlık ile bebeğin alerjik yatkınlığı da konak oluşumuna neden olabilmektedir. Konak sorununun hijyen ile hiçbir alakası yoktur.
Konak nedeniyle ortaya çıkan sarımsı pullar bazen bebeğin kaşlarına kadar ve daha nadiren vücutlarına, özellikle de koltuk altlarına inebilir. Birkaç gün geçmesinin ardından bu pullar kuruyarak kabuksu bir döküntüye dönüşür ve sonunda doğal yollarla dökülür. Bu süreçte bebeğin saçları dökülebilir. Ancak bu durum herhangi bir sorun oluşturmaz ve saçlar tekrar uzar. Bu pullar şekilleri itibarı ile hoş görünmese de bebekte bir acıya neden olmaz. Sadece huzursuzluk yaratabilir. Yetişkin bireylerin saçında çıkan kepek ne ise bebeklerde çıkan konakta aynı anlama gelmektedir. Yani bu durum yağlı deri ile alakalıdır.
Bebeklerde Konak Nasıl Temizlenir? Konak Tedavisi
Görüntüsü ile ebeveynleri rahatsız eden konağın bir hastalık olarak görülmemesi gereklidir. Bu nedenle konak sorunu için özel bir tedavi şekli yoktur. Hiç müdahale edilmese bile zamanla kendiliğinden geçer. Ancak bazı durumlarda pullanmalar artmışsa, anne babalar sıklıkla ”bebeklerde konak nasıl temizlenir?” sorusuna yanıt aramaya başlar. Bu durum için evde uygulanabilecek bazı basit yöntemler ile konak temizliği yapılabilir. Ancak yine de bir çocuk doktorunun da onayını almak doğru olacaktır. Evde uygulanabilecek bu yöntemler;
Bebek yağı ya da özel olarak üretilmiş bebek kremleri kullanılabilir. Pullanmaların yer aldığı alanlar bu ürünlerle hafifçe nemlendirilir ve yine çok nazik hareketler ile bu alanlara masaj yapılır. Tavsiye edilen bekleme süresinin ardından bu pullanmaların giderilmesi için özel olarak üretilmiş bebek şampuanı ile yıkanır. Konak nedeniyle baş bölgesinde meydana gelen kabuklanmalar geçinceye kadar her gün aynı saatlerde bu şekilde bebek yıkanabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus kabukların asla koparılmaması ve kafaya sürülen ürünlerin çok iyi arındırılması gerektiğidir. Aksi halde bebeğin saç diplerinde tekrar yağ birikimi oluşabilir.
Kalın kabuklu pullanmalarda ise yağ ile masajdan sonra yumuşak kıllı bir diş fırçası ya da bebek tarağı ile çok yavaş hareketler ile yumuşayan döküntüler uzaklaştırılabilir. Saç derisi yağlanmadan bu işlem yapılır ise bebeğin hassas olan cildi tahriş olabilir.
Konak temizliğinin sürecinde bebeğin saçlarında dökülme görülmesi normal ve geçici bir durumdur. Saç derisi iyileştikçe yerini daha güçlü saçlar alır.
Konak sorunu genellikle 3 ay içerisinde kendiliğinden yok olabilmektedir. Ancak bazı konak vakaları 1 sene kadar sürebilmektedir. Bazı konak türleri inatçı olabilir ve bu durumda da uzman bir hekimden yardım alınmalıdır
0 Comments
Yorum Gönder